Intense reiservaringen binnen 600km.

Pas een goeie week in Nepal en nu al kunnen we een boek vullen met nieuwe indrukken.  De impact dat dergelijk land op je kan hebben waren we enigzins wat vergeten.  6 jaar geleden, tijdens ons eerste bezoek was dit het startland van ons Azie avontuur.  Toen zorgde onze reis doorheen het immense India voor de meeste impact.  Nepal is een schitterende bestemming en blijft binnen onze absolute top 3.  De steeds terugkerende confrontatie met extreme armoede laat je echter niet onberoerd.

Kathmandu blijft ondanks een ernstig smog probleem een toeristische topper.  De oude stad en Durbar Square zijn plaatsen waar je je wel erg ver van huis kan voelen.  Schitterende architectuur waar om iedere hoek wel een foto lonkt.  De omringende bezienswaardigheden zoals; Bodhnath, grootste Chedi met de indringende blauwe ogen van Boeddha, de apentempel Swayambhunath en Kirtipur die voor het panoramische zicht op de Kathmandu vallei zorgen, de heiligste Hindu plaats Pashupatinath met zijn crematieghats,...Stuk voor stuk unieke plaatsen die je steeds zullen bijblijven.

Het naburige Bhaktapur, eveneens een prachtige stad met ontelbare tempels, beelden waar je gerust enkele musea mee kan vullen.  Vooral s avonds(zeker tijdens een stroomonderbreking)  kom je echt in de waan dat je door een teletijdsmachine bent gehaald.  Gezang aan iedere tempel, overal boterkaarsjes die tegen de trappen van de tempels flakkeren,... heel mooi.  Met de local bus kom je van hieruit in het 15km hoger gelegen Nagarkot.  De bus rammeld zo hard dat je organen van plaats gaan wisselen maar al dit gewiebel is het zeker waard.  Gelegen op een bergrug geeft deze plek je een adembenemd zicht op het Himalayagebergte.  Slapen doe je hier met zicht op Mt. Everest en enkele andere bergen die ver boven de 8000 meter pieken; subliem.

Om eens buiten de toeristische(al zijn dat er tijdens dit seizoen amper 5 toeristen per bezochte plaats) driehoek Kathmandu - Pokhara - Chitwan te gaan opteerden we voor een zijsprong temidden tussen Kathmandu en Pokhara.  Gorkha leek hiervoor ideaal.  Een klein dorpje temidden van een prachtige landschap.  1500 steile trappen hoger(!) een nog mooier 360graden zicht op een groot deel van het hooggebergte!  Maar uit de toeristische route springen heeft ook een negatieve kant;

{We hebben het hier dan niet over het gebrek aan een goeie slaapstek; in Gorkha sliepen we samen met kakkerlakken die de grote van soeplepels hadden(een hele kunst om die plat te meppen)} 

De confrontatie met de extreme armoede die binnen het toeristische circuit mooi is weg geveegd tot aan de rand ervan. Neem nu Pokhara  Lake-Side; een toeristische strip van 2 km. langsheen een meer met de weerspiegeling (jammer genoeg niet tijdens het regenseizoen) van het Annapurna gebergte erin.  Honderden winkels en evenveel hotels met daarachter de uitgestrekte stad waarbinnen het contrast met lake-side niet groter kan.  Het bezoeken aan ook deze delen van de stad geven je wel de kans om je totaal beeld van een land wat bij te stellen.  Een deel dat we als ervaren reizigers niet zomaar kunnen wegcijferen.

Het is meer het zoeken naar een evenwicht tussen het genieten van de mooie facetten van dit land en het proberen te plaatsen van de minder fraaie indrukken, ervaringen(bv. busgevecht tussen 2 hulpjes waar we naar onze mening iets te dicht bij zaten,...)

Het National Park Chitwan; neushoorns, olifanten, slotberen en tijgers groeten en de 3de uit de rij 'must see' Newari steden Patan liggen nog voor ons,  laat ons nog maar wat genieten.

Nadia en Dirk hartelijk welkom, en tot heel binnenkort.  We gaan samen een heel intens avontuur tegemoet.

Groetjes. Kristof en Cindy

Reacties 2

leen van der schueren 30-06-2013 10:35

Dank voor het lang verslag, dat intens avontuur voel je zó aankomen... Toch voorzichtig blijven hé! Hier is Andreas verjaard en geslaagd, gaat in sept. naar het laatste humaniorajaar. Gisteren naar een zwaar toneelstuk gaan zien: Nachtwake, van Lars Norén. De hele tijd ruziënde koppels op de scène, en niet humoristisch... Vandaag het feestje in Mespelare, de zon schijnt maar het voelt nog fris. Duimen jullie mee, dan kunnen we misschien buiten zitten? Lieve groetjes!

Ruud 02-07-2013 10:03

Héla,
Fantastisch verslagje weeral! Het feestje in Mespelare kon helemaal buiten, sommigen waaronder ikzelf moesten zelfs even in de lommer schuilen. Prima geslaagd. De overkomst van jullie vrienden zal een zeer aangename afwisseling zijn. Veel groetjes ook van Onsma die jullie verhalen door Ann afgeprint, op de voet volgt. Keep on trecking!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer