Macedonia; grotesk en pittoresk op een kluitje.

Makkelijk te zien waarom de fransen bij macedoine verwijzen naar een potje gemixte groenten.  Aan diversiteit geen gebrek.

Bij het binnerijden van Skopje(de hoofdstad) met de bus heb je niet echt het gevoel dat hier veel te beleven valt.  Grijs grauwe woonkubussen en een busstation waar je niet echt vrolijk van word.  Maar vergis je niet, eens doorheen dit grijs gedoe ligt de binnenstad en het moet verteld worden; de macedoniers zijn aan het bouwen.  Geen enkel ander europees land zal in deze tijden aan dergelijke ambitieuze projecten beginnen.

Langsheen de rivier zijn ze ruim 6, in barokstijl gebouwen aan het neerpoten.  Een ongelofelijk zicht in 2013!  De stad zelf ligt werkelijk bezaaid met gigantische bronzen figuren en fonteinen.  De 'stenen brug' is zonder meer 'af' te noemen.  Alexander de Grote piekt doorheen een super fontein, meer dan 20 meter hoog boven dit alles uit.  Je moet het zien om te geloven.

De binnenstad heeft in feite wat weg van een pretpark.  Noem het Skopia-land.  Het authentieke deel en helemaal niet zo groteske, voornamelijk islamitisch Carsija is een stad op zich.  Veel gezelliger dan Skopia-land en zowel overdag als 's avonds aangenaam vertoeven tussen de locals. Matka, een nabij gelegen stuwmeer is een verfrissende afwisseling op een half uur bussen van de hoofdstad. Het riviertje net achter de dam is met z'n goeie 20 graden heel verfrissend.

Tijd om dat fleurige busstation weer op te zoeken om richting Ohrid te bussen.  Ohrid, meest toeristische stadje met bijpassend meer.  Vier uur kronkelen doorheen een heuvellandschap.  Enthousiast onthaal aan het station door huppelende huismoeders die kamers (sobi) aanbieden, en er een heel goeie uitgekozen.
Voor 16 euro liggen we hier in een nieuw appartement voor 4 met z'n tweetjes inclusief keuken.  Joepie spaghetti  a la flamande.

Het meer is, - enkele cijfers -; 4 miljoen jaar oud, 30 km. lang, 15 km. breed, 300 meter diep en helder genoeg om ruim 20 meter diep te kijken.  De plas geeft ons het zee-gevoel maar dan zonder het plakkerige zout. 

Ja, ook na ruim acht maanden kunnen we van dergelijke schoonheid van onze sokkel geblazen worden.

Anastasia (onze huis-madam); we doen er hier nog enkele nachten bij.

Macedonia is ook het land waar het ons opviel dat er zoveel minaretten(net potloden hier) en kerken zo dicht  naast elkaar staan.  Aan diversiteit op dit vlak ook geen gebrek.

Reacties 1

Ruud 05-09-2013 10:25

Dobro dosli!
Ga verder, als jullie meer naar het Noorden (huidig Kroatië denk ik) Plitvici Nacionalni Park kunnen bezoeken: doen!
Ik ruik tot hier het aroma van de Slivovits!
Nog veel leute, stretan put!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer