Servie-Kosovo, gastvrijheid in stijgende lijn.

Hallo Allemaal,


Na een fijne week aan het Ohrid meer in Macedonia, klaar om Servie binnen te duiken.  Nis, onze eerste en enige stop binnen Servie is een gezellige, bruisende stad met enkele eerder lugubere bezienswaardigheden.  Vooreerst het voormalige - Red Cross - concentratiekamp uit de 2de Wereldoorlog en eveneens lichtjes duistere Schedel-toren.  Het mooie fort en de ontspannende stadssfeer lieten alles weer mooi in balans komen.

Jammer van het korte bezoek maar Kosovo, Albanie en Montenegro liggen nu eenmaal westwaarts.

De slechte wegconditie tussen Nis en Pristina gaf al snel de verstandhouding tussen beiden weer. 

In onze Rough-Guide, reisgids Europa  is niets weer te vinden over Kosovo, als land erkend door meer dan 150 landen!  Een reden te meer om dit boek even te sluiten en zelf te gaan exploreren...

Totaal blind uit de bus gestapt op de ring van Pristina.  Onze reiservaring bracht ons al snel in de richting van het centrum.  Het gebrek aan toeristen en -voorzieningen zorgen ervoor dat lowbudget-, midden klas-hotel heel schaars zijn.  Na ruim 2 uur wandelen was de oogst, 5 hotels van 60 tot 70 euro, neen dank je, hostel gelegen op het 4de verdiep met 2 dorms of slaapzalen, neen eveneens merci en als afsluiter een soort chalet met een lichtjes door pillen gedrogeerde dame, brrr.... neen dank je.

Door de hulp van de super behulpzame en gastvrije kosovaren, incl. de politie een prima en betaalbaar hotel gevonden.   We hebben een kamer met ruim 7 vensters en een 180graden zicht op de stad,...

Deze stad is volop in opbloei en zal binnen enkele jaren zeker meer toeristen gaan aantrekken.  Flaneren op de nieuwe boulevard, Moeder therasa Kathedraal, futuristische universiteit, Newborn monument, ... allen een bezoekje waard.  De gezelligste plaats echter is net als in Skopje de straatjes die schuilen onder de minaretten.  Een gezellige drukte die heel aanstekelijk werkt.

Een goeie babbel gisterenavond bij een getrakteerde koffie leverde ons oa. veel informatie op.  Zo kwamen we te weten dat het beter is om via Albanie westwaarts te reizen tot aan de Adriatische kust.  Volgens stop zal dus bij de buren in Albanie zijn.  

De Balkan blijft ons aangenaam verbazen.

Veel groetjes. 

Reacties 3

leen 07-09-2013 14:00

Wat een mooi geschreven verslag zeg, het lijkt zo uit een reisgids geplukt! Hier is de tropische zomer (30+) sinds gisteren voorbij, voortaan schommelt het rond de 20 met af en toe een bui. Om te werken of om in de klas te zitten is dit wel geschikter. Spinnen oefenen volop om overal hun mistige webben te spannen. Hier en daar al een dor blad aan de bestofte bomen. Tot zover de sfeer. Geniet van Albanië, ik blijf benieuwd. Groetjes.

Ruud 08-09-2013 10:30

Prettige zondag aan de reizigers,
Ook in Albanië zullen jullie versteld staan van de gastvrijheid, helemaal anders dan de verhaaltjes die hier de ronde doen over de maffia!
Ik ben zeker dat de Jadran More jullie zal bekoren, ik ging er niet voor niets meer dan tien jaar heen!
Wacht maar als je de échte Serviërs ontmoet, we zien jullie misschien nooit meer terug!

mario en petra 11-09-2013 14:51


hallo reizigers
zo te zien is het daar nog mooi weer geniet ervan want hier is het terug belgisch weer regen,regen,en nog eens regen bij 16 graden . groetjes en tot ziens

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer